Rozwiąż nierówność:
\(\displaystyle{ |2x^4 - 17| < 15}\)
Czy poprawna odpowiedź to \(\displaystyle{ x \in (-2;-1) \cup (1;2)}\)
Nierówność z wartością bezwzględną
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
- Patryczek1291
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 16 mar 2009, o 20:57
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 4 razy
Nierówność z wartością bezwzględną
Jeżeli zadanie rozwiązałeś tak:
\(\displaystyle{ 2x^{2}-17<15 \vee 2x^{2}-17>-15}\) to wynik też powinien być dobry:-)
\(\displaystyle{ 2x^{2}-17<15 \vee 2x^{2}-17>-15}\) to wynik też powinien być dobry:-)
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
- dee_jay
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 9 kwie 2009, o 13:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków/Wadowice
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 11 razy
Nierówność z wartością bezwzględną
A nie tak:Patryczek1291 pisze:Jeżeli zadanie rozwiązałeś tak:
\(\displaystyle{ 2x^{2}-17<15 \vee 2x^{2}-17>-15}\) to wynik też powinien być dobry:-)
\(\displaystyle{ 2x^{2}-17<15 \wedge 2x^{2}-17>-15}\) ?
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Nierówność z wartością bezwzględną
Bartek1991 pisze:a nie powinno czasem być :
\(\displaystyle{ -15<2x^4-17<15}\) ?
Oba zapisy są jak nabardziej poprawne, tylko w zapisie dee_jay, zamiast potęgi 2 powinna być 4. Ważne, by obie nierówności były połączone koniunkcją.dee_jay pisze:A nie tak:
\(\displaystyle{ 2x^{2}-17<15 \wedge 2x^{2}-17>-15}\) ?
Jeśli chodzi o rozwiązanie:
1.
\(\displaystyle{ 2x^4-32<0\\
x^4-16<0\\
(x^2-4)(x^2+4)<0\\
(x-2)(x+2)(x^2+4)<0\\
x \in (-2;2)}\)
2.
\(\displaystyle{ 2x^4-2>0\\
x^4-1>0\\
(x^2-1)(x^2+1)>0\\
(x-1)(x+1)(x^2+1)>0\\
x \in (- \infty ;-1)\cup(1;+ \infty )}\)
Czyli ostateczny wynik to:
\(\displaystyle{ x \in (-2;2) \wedge x \in (- \infty ;-1)\cup(1;+ \infty ) \Leftrightarrow x \in (-2;-1)\cup(1;2)}\)