Wyznacz współczynniki a,b,c trójmianu kwadratowego

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
wirus1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 167 razy

Wyznacz współczynniki a,b,c trójmianu kwadratowego

Post autor: wirus1910 »

Wyznacz współczynniki a,b,c trójmianu kwadratowego \(\displaystyle{ y=ax ^{2}+bx+c}\) wiedząc, że iloczyn miejsc zerowych tego trójmianu jest równy ich sumie, współczynnik a jest równy kwadratowi współczynnika b, a najmniejszą wartością tego trójmianu jest (-4).
Awatar użytkownika
kuba746
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 378
Rejestracja: 10 mar 2009, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 67 razy

Wyznacz współczynniki a,b,c trójmianu kwadratowego

Post autor: kuba746 »

Ze wzorów Vieta masz że \(\displaystyle{ x_1x_2= \frac{c}{a}}\) a \(\displaystyle{ x_1+x_2= \frac{-b}{a}}\) czyli \(\displaystyle{ -b=c}\) a i jeszcze \(\displaystyle{ \Delta>0}\) i da się już wyliczyć
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz współczynniki a,b,c trójmianu kwadratowego

Post autor: piasek101 »

kuba746 pisze:Ze wzorów Vieta masz że \(\displaystyle{ x_1x_2= \frac{c}{a}}\) a \(\displaystyle{ x_1+x_2= \frac{-b}{a}}\) czyli \(\displaystyle{ -b=c}\) a i jeszcze \(\displaystyle{ \Delta>0}\) i da się już wyliczyć
Uważam, że to trochę mało.

\(\displaystyle{ f(x)=b^2 x^2+bx-b}\) oraz \(\displaystyle{ f(x_w)=-4}\)
Awatar użytkownika
kuba746
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 378
Rejestracja: 10 mar 2009, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 67 razy

Wyznacz współczynniki a,b,c trójmianu kwadratowego

Post autor: kuba746 »

piasek101, masz rację, ale to już było łatwe do zauważenia
ODPOWIEDZ