rozłożyć wielomian na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
flowers_evil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 8 mar 2009, o 09:27
Płeć: Kobieta
Podziękował: 41 razy

rozłożyć wielomian na czynniki

Post autor: flowers_evil »

Proszę o pomoc jak krok po kroku rozłożyć ten wielomian na czynniki :

\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+3x^{2}- 4}\)

Nie moge tego pogrupować ani nie mam co wyłączyć przed nawias ??
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2009, o 09:05 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne w klamrach [latex][/latex].
Brzytwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 221 razy

rozłożyć wielomian na czynniki

Post autor: Brzytwa »

\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+3x^{2}-4=x^{3}+4x^{2}+4x-x^{2}-4x-4=x(x+2)^{2}-(x+2)^{2}=(x-1)(x+2)^{2}}\)

Można też zauważyć, że \(\displaystyle{ W(1)=0}\) i skorzystać z tw. Bezout'a.
flowers_evil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 8 mar 2009, o 09:27
Płeć: Kobieta
Podziękował: 41 razy

rozłożyć wielomian na czynniki

Post autor: flowers_evil »

Dziękuje za pomoc .
ODPOWIEDZ