Wyznaczenie ZW

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
_Pawello_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 gru 2008, o 13:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 3 razy

Wyznaczenie ZW

Post autor: _Pawello_ »

witam. Mam pytanie jak wyznaczyć zbiór warotści funkcji \(\displaystyle{ y= \frac{2x}{x ^{2}-2x-3}}\)
Brzytwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 221 razy

Wyznaczenie ZW

Post autor: Brzytwa »

Ogólnej metody na wyznaczanie obrazu funkcji nie ma. W tym przypadku można zrobić to na kilka sposobów, np.:

\(\displaystyle{ \lim_{x \to -1^{+}} f(x)= \left[\frac{-2}{0^{-}} \right] = +\infty}\)

\(\displaystyle{ \lim_{x \to 3^{-}} f(x)= \left[\frac{6}{0^{-}} \right] = -\infty}\)

Ponieważ funkcja jest ciągła i określona w przedziale \(\displaystyle{ (-1,3)}\), to otrzymujemy (powołując się na tw. Darboux) że obrazem funkcji jest \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\)
ODPOWIEDZ