Reszta z dzielenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Reszta z dzielenia

Post autor: Bartek1991 »

Obliczyć resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = x^{1992} + 1}\)\(\displaystyle{ }\) przez wielomian \(\displaystyle{ D(x) = x^2 - 1}\)

Mam takie pytanie, jeśli dzielimy wielomian W(x) n tego stopnia przez wielomian P(x) p tego stopnia przy czym p<n to reszta z tego dzielenia jest wielomianem stopnia p-1 ?
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

Reszta z dzielenia

Post autor: RyHoO16 »

Oczywiście, że tak w tym przypadku \(\displaystyle{ R(x)=ax+b}\)
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Reszta z dzielenia

Post autor: Bartek1991 »

Jak zatem rozwiązać to zadanie? Dwumian x^2 - 1 mówi mi o tym ze pierwiastkami wielomianu W(x) są liczby 1 i - 1 ?
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

Reszta z dzielenia

Post autor: RyHoO16 »

Te same pierwiastki co W(x) przyjmuje też R(x)
Marcin_Garbacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 451
Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 58 razy

Reszta z dzielenia

Post autor: Marcin_Garbacz »

Mozna to zapisać tak:

\(\displaystyle{ W(x)=D(x)*Q(x)+R}\)
\(\displaystyle{ W(x)=D(x)*Q(x)+ax+b}\)
\(\displaystyle{ x^{1992}+1=(x^{2}-1)*Q(x)+ax+b}\)

Teraz miejsca zerowe wielomianu D(x) podstawiasz za x zeby skrocil Ci sie ten wielomianek Q(x) i otrzymujesz:

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2=a+b\\ 2=-a+b \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} a=0 \\ b=2 \end{cases}}\)

R=2
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Reszta z dzielenia

Post autor: Bartek1991 »

Właśnie nie rozumiem tego dzielenia wielomianów gdy dostajemy resztę. Mógłby mi ktoś to wyjaśnić ?
rolnik41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 472
Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 241 razy
Pomógł: 4 razy

Reszta z dzielenia

Post autor: rolnik41 »

Sorry za wprowadzenie w błąd mały zawias
ODPOWIEDZ