Wyznacz resztę z dzielenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Pyszu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 7 lut 2006, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: TBG
Podziękował: 5 razy

Wyznacz resztę z dzielenia

Post autor: Pyszu »

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

W(x) = 2x4 + 4x � + ax � + bx +2

przez dwumian

D(x) = x-1

wiedząc, że funkcja o równaniu

f(x) = ax � +bx + 2

osiąga dla x = 3 maksimum równe 11.
bleble
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 1 lut 2006, o 17:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kutno
Pomógł: 1 raz

Wyznacz resztę z dzielenia

Post autor: bleble »

najpierw podstawiasz do tej funkcji w miejsce x 3 zeby funkcja rownala sie 11 co da -> 9a+3b+2=11 pozniej liczysz pochodna f(x) [bo w tym przypadku pochodna w pynkcie x=3 bedzie miala miejsce 0] podstawiasz do otrzymanej pochodnej w miejsce x 3 =0 co da -> 6a+b=0 obliczasz z ukladu rownan a i b. pozniej dzielisz ten wielomian przez (x-1) i masz reszte



PS jezeli troche zamotalem to sorry ale spieszylem sie ale mysle ze wyjdzie
Pyszu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 7 lut 2006, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: TBG
Podziękował: 5 razy

Wyznacz resztę z dzielenia

Post autor: Pyszu »

Hmmm... a nie da się tego zadania zrobić bez użycia tej 'pochodnej'? Bo to jest zadanie na poziomie podstawowym, a ja się nie uczyłem o czyms takim...
Awatar użytkownika
redok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 2 lut 2006, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: koszalin
Pomógł: 16 razy

Wyznacz resztę z dzielenia

Post autor: redok »

według wzorów na wierzchołek paraboli wyznaczamy a=-1, i b=6
dzielisz wielomian przez dwumian i dostajesz reszte 7
Pyszu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 7 lut 2006, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: TBG
Podziękował: 5 razy

Wyznacz resztę z dzielenia

Post autor: Pyszu »

Reszta na pewno wychodzi 7?!.. Bo mi cały czas 15...
bleble
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 1 lut 2006, o 17:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kutno
Pomógł: 1 raz

Wyznacz resztę z dzielenia

Post autor: bleble »

reszta musi wyjsc 13 i z pochodnej dobrze wychodzi
Pyszu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 7 lut 2006, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: TBG
Podziękował: 5 razy

Wyznacz resztę z dzielenia

Post autor: Pyszu »

Zgadza się 13 Dzięki!
spirala4x4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 1 lut 2009, o 17:25
Płeć: Kobieta

Wyznacz resztę z dzielenia

Post autor: spirala4x4 »

mam problem z zadaniem..
chodzi o miejsce zerowe funkcji.
o rozwiazanie i wyznaczenie dziedziny.
zadanie jest nastepujace..
problem nastapil poniewaz wystapila wartosc bezwzgledna;/

oto zadanie..
ODPOWIEDZ