parametr i pierwiastek trzykrotny
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 1 lut 2006, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kutno
- Pomógł: 1 raz
parametr i pierwiastek trzykrotny
Dla jakich wartości parametru m wielomian W(x)=\(\displaystyle{ 2x^{4}-2x^{3}-6x^{2}+10x+m}\) ma pierwiastek trzykrotny?
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
parametr i pierwiastek trzykrotny
pierwiastek 3-krotny => W'(x)=0
\(\displaystyle{ W'(x)=8x^3-6x^2-12x+10\\W''(x)=24x^2-12x-12\\24x^2-12x-12=0\\2x^2-x-1=0\\x_1=-\frac{1}{2} x_2=1}\)
Zreszta nie powinno byc problemu
\(\displaystyle{ W'(x)=8x^3-6x^2-12x+10\\W''(x)=24x^2-12x-12\\24x^2-12x-12=0\\2x^2-x-1=0\\x_1=-\frac{1}{2} x_2=1}\)
Zreszta nie powinno byc problemu
- Maniek
- Użytkownik
- Posty: 841
- Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin | Gliwice
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 79 razy
parametr i pierwiastek trzykrotny
Pochodna 2 stopnia (a może być nawet 1000 stopnia jesli tylko znajdziesz takie wyrażenie które wcześniej nie dojdzie do 0)
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 1 lut 2006, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kutno
- Pomógł: 1 raz
parametr i pierwiastek trzykrotny
aha no a te pierwiastki to teraz mam podstawic pod W(x)? i wyliczyc m czy jak? [dzisiaj jestem tak wyprany ze musze miec wszystko na tacy a jutro klajba :/]