Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=2x^{3}+ax^{2}-14x+b}\).
a) dla a=0 i b=0 otrzymany wielomian \(\displaystyle{ W(x)= 2x^{3} -14x}\). Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ 2x^{3} - 14x=0}\).
b) dobierz wartości a i b tak, aby wielomian W(x) był podzielny jednocześnie przez x-2 oraz przez x+3.
dany jest wielomian W(x)
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
dany jest wielomian W(x)
a) Wyłącz coś przed nawias
b) znasz tw. Bezouta? Spróbuj z niego skorzystać.
A jak dalej nie pójdzie to przepisz do czego doszedłeś sam, tak wyjdzie lepiej dla Ciebie
no tak...
b) znasz tw. Bezouta? Spróbuj z niego skorzystać.
A jak dalej nie pójdzie to przepisz do czego doszedłeś sam, tak wyjdzie lepiej dla Ciebie
no tak...
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2009, o 20:28 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
dany jest wielomian W(x)
Równanie:
\(\displaystyle{ 0=2x^{3}-14x}\)
\(\displaystyle{ 0=2x(x^{2}-7)}\)
\(\displaystyle{ 0=2x(x-\sqrt{7})(x+\sqrt{7}) \Rightarrow x=0 \vee x=\sqrt{7} \vee x=-\sqrt{7}}\)
Drugie inaczej podstaw sobie za x najpierw 2 potem -3 i przyrównaj do zera. Rozwiąż układ równań.
\(\displaystyle{ 0=2x^{3}-14x}\)
\(\displaystyle{ 0=2x(x^{2}-7)}\)
\(\displaystyle{ 0=2x(x-\sqrt{7})(x+\sqrt{7}) \Rightarrow x=0 \vee x=\sqrt{7} \vee x=-\sqrt{7}}\)
Drugie inaczej podstaw sobie za x najpierw 2 potem -3 i przyrównaj do zera. Rozwiąż układ równań.