Potrzebuję pomocy w odświeżeniu pamięci :
Rozłóż wielomian na czynniki:
\(\displaystyle{ W(X)=9 ^{6} -3x ^{5} +6x ^{4}}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-3x^{2}-4x+12}\)
Wielomian na czynniki..
Wielomian na czynniki..
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2009, o 20:07 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Drugie zadanie odbiega treścią od pierwszego. Proszę je umieścić w osobnym poście - i we właściwym dziale.
Powód: Drugie zadanie odbiega treścią od pierwszego. Proszę je umieścić w osobnym poście - i we właściwym dziale.
- ppolciaa17
- Użytkownik
- Posty: 381
- Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 99 razy
Wielomian na czynniki..
\(\displaystyle{ W(X)=9x ^{6} -3x ^{5} +6x ^{4}}\)
\(\displaystyle{ W(x)=3x^{4}(3x^{2}-x+2)}\)
rozpisać nawias z delty.. delta jest ujemna..
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-3x^{2}-4x+12}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^{2}(x-3)-4(x-3)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-3)(x^{2}-4)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-3)(x-2)(x+2)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=3x^{4}(3x^{2}-x+2)}\)
rozpisać nawias z delty.. delta jest ujemna..
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-3x^{2}-4x+12}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^{2}(x-3)-4(x-3)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-3)(x^{2}-4)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-3)(x-2)(x+2)}\)
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2009, o 20:10 przez ppolciaa17, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Wielomian na czynniki..
1) wylacz x^4 przed nawias, dalej prosto
2) \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-3x^{2}-4x+12=x^2(x-3)-4(x-3)=(x-3)(x^2-4)= (x-3)(x-2)(x+2)}\)
3) wszystko na lewa strone, i zamien to na 1 ulamek, teraz mozesz przyrownac licznik do zera(mianownik rozny od zera w zalozeniu)
2) \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-3x^{2}-4x+12=x^2(x-3)-4(x-3)=(x-3)(x^2-4)= (x-3)(x-2)(x+2)}\)
3) wszystko na lewa strone, i zamien to na 1 ulamek, teraz mozesz przyrownac licznik do zera(mianownik rozny od zera w zalozeniu)