Nie rozwijając potęgi wyznacz 7 wyraz

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

Nie rozwijając potęgi wyznacz 7 wyraz

Post autor: silvaran »

Bez rozwijania potęgi \(\displaystyle{ (3 + 2x^{2})^{9}}\) wyznaczyć siódmy jej wyraz.

Odpowiedź znam, ale niech ktoś napisze jak to zrobić
Odpowiedź:    
Awatar użytkownika
yette
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 30 mar 2009, o 22:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nysa/wrocław
Pomógł: 10 razy

Nie rozwijając potęgi wyznacz 7 wyraz

Post autor: yette »

\(\displaystyle{ \left(a+b \right) ^{n} = {n \choose 0} \cdot a ^{n}+ {n \choose 1} \cdot a ^{n-1} \cdot b ^{1} + {n \choose 2} \cdot a ^{n-2} \cdot b ^{2} + ... + {n \choose n-1} \cdot a^{1} \cdot b ^{n-1} + {n \choose n} \cdot b ^{n}}\)


Widać, że w wyrazie numer k mamy \(\displaystyle{ {n \choose k-1} \cdot a ^{n- \left(k-1 \right) } \cdot b ^{k-1}}\)

Skoro więc chodzi o 7. wyraz to mamy \(\displaystyle{ {9 \choose 7-1} \cdot a ^{9- \left( 7-1\right) } \cdot b^{7-1}}\).
ODPOWIEDZ