Nierówność wielomianowa
-
- Użytkownik
- Posty: 563
- Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POLSKA
- Podziękował: 318 razy
Nierówność wielomianowa
Rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ (x+6)(x+3)^{2}(x-4)(x-6)^{4}>0}\)
Bardzo proszę o pomoc
\(\displaystyle{ (x+6)(x+3)^{2}(x-4)(x-6)^{4}>0}\)
Bardzo proszę o pomoc
- angel-of-fate
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 25 paź 2007, o 19:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: WuWuA
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 8 razy
Nierówność wielomianowa
\(\displaystyle{ x \in {-6,-3,4,6}}\)
\(\displaystyle{ x>0 gdy}\)
\(\displaystyle{ x \in (-\infty, -6) \cup (4, 6)\cup (6, \infty )}\)
\(\displaystyle{ x>0 gdy}\)
\(\displaystyle{ x \in (-\infty, -6) \cup (4, 6)\cup (6, \infty )}\)
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2009, o 13:41 przez angel-of-fate, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 563
- Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POLSKA
- Podziękował: 318 razy
Nierówność wielomianowa
Możesz mi powiedzieć jak to zrobiłaś?
I dlaczego zaczęłaś rysować wykres od dołu?
I dlaczego zaczęłaś rysować wykres od dołu?
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
Nierówność wielomianowa
Odp. to
\(\displaystyle{ x \in (-\infty, -6) \cup (4, 6 )\cup (6, \infty )}\)
Wykres rysujemy od góry z tym, że przy \(\displaystyle{ x=6}\) i \(\displaystyle{ x=-3}\) "odbijamy" od osi ponieważ są to pierwiastki dwu i czterokrotne (odbijamy gdy pierwiastek jest n-krotny i n jest parzyste tj. 2,4,6...)
a przy \(\displaystyle{ x=-6}\) i \(\displaystyle{ x=4}\) przechodzimy na drugą stronę osi.
\(\displaystyle{ x \in (-\infty, -6) \cup (4, 6 )\cup (6, \infty )}\)
Wykres rysujemy od góry z tym, że przy \(\displaystyle{ x=6}\) i \(\displaystyle{ x=-3}\) "odbijamy" od osi ponieważ są to pierwiastki dwu i czterokrotne (odbijamy gdy pierwiastek jest n-krotny i n jest parzyste tj. 2,4,6...)
a przy \(\displaystyle{ x=-6}\) i \(\displaystyle{ x=4}\) przechodzimy na drugą stronę osi.
-
- Użytkownik
- Posty: 563
- Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POLSKA
- Podziękował: 318 razy
Nierówność wielomianowa
To jest w odpowiedzi
\(\displaystyle{ x \in (-\infty, -6) \cup (4, 6 )\cup (6, \infty )}\)
Dlaczego wzięte zostały pod uwagę x + a nie x - ?
\(\displaystyle{ x \in (-\infty, -6) \cup (4, 6 )\cup (6, \infty )}\)
Dlaczego wzięte zostały pod uwagę x + a nie x - ?
- angel-of-fate
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 25 paź 2007, o 19:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: WuWuA
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 8 razy
Nierówność wielomianowa
bo wyraznie mialo byc wieksze od zera
wykres zaczynamy rysowac od prawej strony jezeli pomnozone iksy daja + to od gory jezeli daja - to od dołu
wykres zaczynamy rysowac od prawej strony jezeli pomnozone iksy daja + to od gory jezeli daja - to od dołu