Układ równań

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Układ równań

Post autor: Bartek1991 »

Rozwiązać w liczbach rzeczywistych układ równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x_1}{x_1^2} = \frac{x_2}{x_2^2 + 1} =...= \frac{x_n}{x_n^2+1} \\ x_1+x_2+...+x_n + \frac{1}{x_1} + \frac{1}{x_2} + ... + \frac{1}{x_n} = \frac{10}{3} \end{cases}}\)

W zadaniu podano wskazówke, należy zauwżyć, że:

\(\displaystyle{ \frac{x_1^2 + 1 }{x_1} = \frac{x_2^2 + 1 }{x_1} = ... = \frac{x_n^2 + 1 }{x_1}}\) i x_i > 0 dla i = 1, 2,...,n

Tegp etapu już nie rozumiem...
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6908
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Układ równań

Post autor: Mariusz M »

Bartek1991 pisze:Rozwiązać w liczbach rzeczywistych układ równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x_1}{x_1^2} = \frac{x_2}{x_2^2 + 1} =...= \frac{x_n}{x_n^2+1} \\ x_1+x_2+...+x_n + \frac{1}{x_1} + \frac{1}{x_2} + ... + \frac{1}{x_n} = \frac{10}{3} \end{cases}}\)

W zadaniu podano wskazówke, należy zauwżyć, że:

\(\displaystyle{ \frac{x_1^2 + 1 }{x_1} = \frac{x_2^2 + 1 }{x_1} = ... = \frac{x_n^2 + 1 }{x_1}}\) i x_i > 0 dla i = 1, 2,...,n

Tegp etapu już nie rozumiem...
Kolejny etap to pogrupowanie drugiego równania i skorzystanie ze wskazówki

\(\displaystyle{ n \frac{x_{1}^{2}+1}{x_{1}}= \frac{10}{3}}\)
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Układ równań

Post autor: Bartek1991 »

Ale mi chodzi o to ze nie rozumiem pierwszego etapu czyli dlaczego zachodzi taki związek:
\(\displaystyle{ \frac{x_1^2 + 1 }{x_1} = \frac{x_2^2 + 1 }{x_1} = ... = \frac{x_n^2 + 1 }{x_1}}\) i x_i > 0 dla i = 1, 2,...,n
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6908
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Układ równań

Post autor: Mariusz M »

Bartek1991 pisze:Ale mi chodzi o to ze nie rozumiem pierwszego etapu czyli dlaczego zachodzi taki związek:
\(\displaystyle{ \frac{x_1^2 + 1 }{x_1} = \frac{x_2^2 + 1 }{x_1} = ... = \frac{x_n^2 + 1 }{x_1}}\) i x_i > 0 dla i = 1, 2,...,n
Zauważ że we wskazówce zamieniono licznik i mianownik pierwszego równania
ODPOWIEDZ