Równanie wielomianowe z parametrem 2

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
n0o
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 18 paź 2005, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 7 razy

Równanie wielomianowe z parametrem 2

Post autor: n0o »

Witam to już drugie zadanie dziś, ale jak ktos znajdzie chwile to...

Wielomian w(x)=(m-4)x � -(m-6)x � -(m-1)x+m+3 jest podzielny przez dwumian x+1 . Dla jakich wartości parametru m wielomianw ma dokładnie dwa pierwiastki.

Chodzi mi tylko o załozenia , dalej sam sobie rozwiąże.
Ostatnio zmieniony 4 lut 2006, o 15:51 przez n0o, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Równanie wielomianowe z parametrem 2

Post autor: Tristan »

Gdy już sobie to podzielisz to dostaniesz trójmian. Ale zarazem, gdy trójmian ma deltę równą zero, to nie znaczy, że ma jeden pierwiastek, tylko dwa pierwiastki takie same.
n0o
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 18 paź 2005, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 7 razy

Równanie wielomianowe z parametrem 2

Post autor: n0o »

to co mam zrobić??
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Równanie wielomianowe z parametrem 2

Post autor: Tristan »

Najlepiej sprecyzować pytanie . Musi na pewno zachodzić warunek, że W(-1)=0. Jeżeli ten trójmian ma mieć tylko jeden pierwiastek, to współczynnik przy \(\displaystyle{ x^2}\) musi być równy zero, wtedy będzie to funkcja liniowa.
n0o
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 18 paź 2005, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 7 razy

Równanie wielomianowe z parametrem 2

Post autor: n0o »

w(-1) wtedy 0=0 z tego wynika że m ε do R
Po podzieleniu przez x+1 wychodzi (m-4)x � -(2+2m)x+3+m

i po podstawienie za m tak aby współczynnik przy x � był 0

to m =4 i czy to jest już rozwiazanie zadania????
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Równanie wielomianowe z parametrem 2

Post autor: Tristan »

Wydaje mi się, że tak. Masz od razu też drugi pierwiastek, bo otrzymasz, że \(\displaystyle{ x=\frac{7}{10}}\).
ODPOWIEDZ