Reszta z dzielenia i takie tam.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
sasquatch1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 9 paź 2007, o 00:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 4 razy

Reszta z dzielenia i takie tam.

Post autor: sasquatch1988 »

Wyznacz reszte z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ 2x^{4} +4x^{3}+ax^{2}+bx+2}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x-1}\) wiedząc, że funkcja \(\displaystyle{ f(x)=ax^{}2+bx+2}\) dla \(\displaystyle{ x=3}\) osiąga maximum równe 11.

Z funkcji kwadratowej wyznaczyłem b=3-3a i teraz nie jestem pewien c mam zrobić. Wiem, że reszta z dzielenia to 11-2a, bo zrobieniu tego hornerem i podstawieniu za b. Brakuje mi jednego równania. Pomocy .
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Reszta z dzielenia i takie tam.

Post autor: Rogal »

To trochę mało wykorzystałeś tę funkcję kwadratową. Masz podane obie współrzędne czubka, więc z obu wypadałoby skorzystać.
Awatar użytkownika
sasquatch1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 9 paź 2007, o 00:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 4 razy

Reszta z dzielenia i takie tam.

Post autor: sasquatch1988 »

Hmm.. jedyne wykorzystanie funkcji jakie widze to podstawienie za x i y liczb 3 i 11. Wtedy dostaje właśnie b=3-3a. Współczynników raczej nie wyliczę z samej funkcji.

/edit

okej zrobiłem. Dzięki.
ODPOWIEDZ