Wielomian, czynniki liniowe...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
McFly90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 16 mar 2009, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 14 razy

Wielomian, czynniki liniowe...

Post autor: McFly90 »

Dany jest wielomian \(\displaystyle{ w(x)=(x-1)^{3}-5x+7}\). Zapisz go w postaci iloczynu czynników liniowych i wyznacz jego miejsca zerowe.
Brzytwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 221 razy

Wielomian, czynniki liniowe...

Post autor: Brzytwa »

\(\displaystyle{ w(x)=(x-1)^{3}-5x+7=x^{3}-3x^{2}-2x+6=(x-3)(x^{2}-2)= \\ =(x-3)(x-\sqrt{2})(x+\sqrt{2})}\)
ODPOWIEDZ