Rownania wielo.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
xplode111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 27 mar 2009, o 19:25
Płeć: Mężczyzna

Rownania wielo.

Post autor: xplode111 »

\(\displaystyle{ x^4 + x^3 - 7x^2 - x +6 =0

x^4 - x^3 - 5x^2 + 3x +6 =0}\)


Ze schematu hornera sie da owszem ale czy jest mozliwy rozklad na czynniki ??
tomalla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 179
Rejestracja: 10 mar 2009, o 15:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 29 razy

Rownania wielo.

Post autor: tomalla »

Pierwszy:

\(\displaystyle{ x^4+x^3-6x^2-x^2-x+6=x^3(x+1)-6(x^2-1)-x(x+1)}\)

Dalej chyba pociągniesz?
ODPOWIEDZ