Rozwiąż równania
Rozwiąż równania
\(\displaystyle{ x^3+3x^2+2x-6=x(x^2+3x-6)
\Delta=b^2-4ac=3^2-4∙1∙(-6)=9+24=33}\)
A wynik to 1?
\Delta=b^2-4ac=3^2-4∙1∙(-6)=9+24=33}\)
A wynik to 1?
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Rozwiąż równania
\(\displaystyle{ x^3+3x^2+2x-6 = (x-1)(x^2+4x+6)}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x^2+4x+6)=0}\)
\(\displaystyle{ x-1=0 \vee x^2+4x+6=0}\)
\(\displaystyle{ x=1}\)
\(\displaystyle{ x^2+4x+6=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta <0}\)
\(\displaystyle{ x \in \o}\)
rozwiazaniem jest \(\displaystyle{ x=1}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x^2+4x+6)=0}\)
\(\displaystyle{ x-1=0 \vee x^2+4x+6=0}\)
\(\displaystyle{ x=1}\)
\(\displaystyle{ x^2+4x+6=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta <0}\)
\(\displaystyle{ x \in \o}\)
rozwiazaniem jest \(\displaystyle{ x=1}\)
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
Rozwiąż równania
PCcik pisze:\(\displaystyle{ x^3+3x^2+2x-6=x(x^2+3x-6)}\)
PCcik pisze:A jakie? x przed nawias i jest.
zrob teraz w druga strone. rozpisz
to co napisales po prawej.
czyli :
\(\displaystyle{ x(x^2+3x-6)=x^3+3x^2-6x}\)
nie wiem jak w szkole uczyli Cie wyciagac "cos" przed nawias ale to są podstawy ....
Rozwiąż równania
Zauważyłem już. Czyli na czynniki rozłożyć?-- 27 mar 2009, o 14:30 --Tylko, że tak wyszło:
\(\displaystyle{ x^3+3x^2+2x-6=x^2 (x+3)+2(x-3)=(x+3)(x^2+2)}\)
\(\displaystyle{ x^3+3x^2+2x-6=x^2 (x+3)+2(x-3)=(x+3)(x^2+2)}\)
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
Rozwiąż równania
zobacz swojego posta i sam dojdz do tego czemu ...
wyciagnales przed nawiasc (x+3) gdzie w drugim członie równania bylo (x-3) ... niby temu ...
wyciagnales przed nawiasc (x+3) gdzie w drugim członie równania bylo (x-3) ... niby temu ...
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozwiąż równania
Dlaczego stosujesz takie przekształcenie?
\(\displaystyle{ x^2 (x+3)+2(x-3)=(x+3)(x^2+2)}\)
Tak jest niepoprawnie! Aby wyciągnąć czynnik przed nawias, musi być on taki sam w każdym miejscu, a nie raz jest (x-3), a raz (x+3), a Ty sobie wybierasz akurat (x+3).
\(\displaystyle{ x^2 (x+3)+2(x-3)=(x+3)(x^2+2)}\)
Tak jest niepoprawnie! Aby wyciągnąć czynnik przed nawias, musi być on taki sam w każdym miejscu, a nie raz jest (x-3), a raz (x+3), a Ty sobie wybierasz akurat (x+3).
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
Rozwiąż równania
No to powtarzam gosciowi to to nie slucha musi sie Kobieta odezwac i tupnąć obcasem
wyciagnac przed nawias mozesz wtedy i tylko wtedy gdy przed KAZDYM czynnikiem lub GRUPA czynnikow bedzie to samo .
np
\(\displaystyle{ xy+xz=x(y+z)}\)
lub grupa :
\(\displaystyle{ xy+xz-py-pz=x(y+z)-p(y+z)=(x-p)(y+z)}\)
wyciagnac przed nawias mozesz wtedy i tylko wtedy gdy przed KAZDYM czynnikiem lub GRUPA czynnikow bedzie to samo .
np
\(\displaystyle{ xy+xz=x(y+z)}\)
lub grupa :
\(\displaystyle{ xy+xz-py-pz=x(y+z)-p(y+z)=(x-p)(y+z)}\)
Rozwiąż równania
Nawet uwaginie zwróciłam że napisała.-- 27 mar 2009, o 16:39 --
Dzięki. Oślepłem.agulka1987 pisze:\(\displaystyle{ x^3+3x^2+2x-6 = (x-1)(x^2+4x+6)}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x^2+4x+6)=0}\)
\(\displaystyle{ x-1=0 \vee x^2+4x+6=0}\)
\(\displaystyle{ x=1}\)
\(\displaystyle{ x^2+4x+6=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta <0}\)
\(\displaystyle{ x \in \o}\)
rozwiazaniem jest \(\displaystyle{ x=1}\)