Rozłóż na czynniki wielomian
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 20 mar 2008, o 15:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
Rozłóż na czynniki wielomian
rozłóż wielomian na czynniki wiedząc, że liczba r jest pierwiastkiem wielomianu
\(\displaystyle{ W(x) = x ^{4} -x ^{3} -7x ^{2} +x+6}\)
\(\displaystyle{ r=1}\)
ok podzieliłam i wyszło mi:\(\displaystyle{ (x+1)(x ^{3} - 7x - 6)}\)
no i teraz jak mam rozłożyć? deltą się nie da ponieważ potęga x wynosi 3
\(\displaystyle{ W(x) = x ^{4} -x ^{3} -7x ^{2} +x+6}\)
\(\displaystyle{ r=1}\)
ok podzieliłam i wyszło mi:\(\displaystyle{ (x+1)(x ^{3} - 7x - 6)}\)
no i teraz jak mam rozłożyć? deltą się nie da ponieważ potęga x wynosi 3
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Rozłóż na czynniki wielomian
\(\displaystyle{ (x^3-7x-6) = (x+1)(x^2-x-6)}\)Kasiaaa pisze:rozłóż wielomian na czynniki wiedząc, że liczba r jest pierwiastkiem wielomianu
\(\displaystyle{ W(x) = x ^{4} -x ^{3} -7x ^{2} +x+6}\)
\(\displaystyle{ r=1}\)
ok podzieliłam i wyszło mi:\(\displaystyle{ (x+1)(x ^{3} - 7x - 6)}\)
no i teraz jak mam rozłożyć? deltą się nie da ponieważ potęga x wynosi 3
dalej juz sobie poradzisz?
Ostatnio zmieniony 24 mar 2009, o 22:55 przez agulka1987, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 20 mar 2008, o 15:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
Rozłóż na czynniki wielomian
powinno być
\(\displaystyle{ x ^{3}-7x-6 = (x+1)(x ^{2} -x-6)}\)
Dziękuję za pomoc!
\(\displaystyle{ x ^{3}-7x-6 = (x+1)(x ^{2} -x-6)}\)
Dziękuję za pomoc!
- timemaster
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 12 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 25 mar 2009, o 19:41
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
Rozłóż na czynniki wielomian
jestem kompletnym baranem jak chodzi o matematykę dlatego zwracam się do was:
dany jest wielomian W(x)=x2(x-3)-4x(x-3)-5(x-3). Rozłóż ten wielomian na czynniki stopnia pierwszego i podaj jego pierwiastki.
dany jest wielomian W(x)=x2(x-3)-4x(x-3)-5(x-3). Rozłóż ten wielomian na czynniki stopnia pierwszego i podaj jego pierwiastki.
Ostatnio zmieniony 25 mar 2009, o 20:28 przez martasteffan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Rozłóż na czynniki wielomian
martasteffan pisze:PROSZĘ!!!!!!!!!! POMOCY!!!!!!!!!
dany jest wielomian W(x)=x2(x-3)-4x(x-3)-5(x-3). Rozłóż ten wielomian na czynniki stopnia pierwszego i podaj jego pierwiastki.
\(\displaystyle{ W(x)=x2(x-3)-4x(x-3)-5(x-3)}\)
\(\displaystyle{ W(x) = (x-3)(x^2-4x-5)}\)
\(\displaystyle{ W(x) = (x-3)(x+1)(x-5)}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=3}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=-1}\)
\(\displaystyle{ x_{3}=5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 25 mar 2009, o 19:41
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy