Wyznacz współczynniki a,b,c aby.....

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
27kw91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 24 mar 2009, o 19:18
Płeć: Mężczyzna

Wyznacz współczynniki a,b,c aby.....

Post autor: 27kw91 »

Wyznacz współczynniki a, b, c tak aby:\(\displaystyle{ W(x)}\)\(\displaystyle{ P(x)}\)

a) jeśli \(\displaystyle{ W(x)= x ^{2} -bx+7}\) a \(\displaystyle{ P(x)= (x-a)(x+b)}\)
b) jeśli \(\displaystyle{ W(x)=a(x-2)2+b(x-3)(x+3)+c(x-4)(x+5)}\) a \(\displaystyle{ P(x)= 4x2-6x+9}\)

Proszę o rozwiązanie tego zadania poniewaz niezbyt je rozumiem, z góry wielkie dzięki !
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz współczynniki a,b,c aby.....

Post autor: piasek101 »

,,Wielomiany są równe gdy są jednakowe".

Przekształcić (wykonać matmę) te które się da - a da się te z nawiasami - do postaci ,,beznawiasowej" i dobrać tak (a) i (b) aby oba wielomiany były jednakowe.
27kw91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 24 mar 2009, o 19:18
Płeć: Mężczyzna

Wyznacz współczynniki a,b,c aby.....

Post autor: 27kw91 »

a moze cos jeszcze bo to mi sie wydaje zbyt proste
ODPOWIEDZ