Rozłóż na czynniki wielomian nie mający całkowitych dzielnik

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
winfast29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 27 wrz 2008, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniew
Podziękował: 199 razy

Rozłóż na czynniki wielomian nie mający całkowitych dzielnik

Post autor: winfast29 »

\(\displaystyle{ 24x^3 -2x^2 -9x +2 = 0}\)
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

Rozłóż na czynniki wielomian nie mający całkowitych dzielnik

Post autor: Gotta »

\(\displaystyle{ 24x^3-2x^2-9x+2=24(x-\frac{1}{2})(x-\frac{2}{3})(x+\frac{1}{4})}\)
ODPOWIEDZ