Witam
Jak mnożę 2 * \(\displaystyle{ 2\sqrt{3} ^{4}}\) to wynik wyjdzie \(\displaystyle{ 4\sqrt{3} ^{4}}\) ?
Wielomiany ptanie
- delightful
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 23 mar 2009, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 17 razy
- aleo
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 9 wrz 2008, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 11 razy
Wielomiany ptanie
ok a przy
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{3} ^{4} *(-x ^{2})}\) wyjdzie\(\displaystyle{ -2 \sqrt{3} ^{6}}\) i \(\displaystyle{ 12 ^{8}+x ^{4}}\) bedzie \(\displaystyle{ 13x ^{12}}\) ?
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{3} ^{4} *(-x ^{2})}\) wyjdzie\(\displaystyle{ -2 \sqrt{3} ^{6}}\) i \(\displaystyle{ 12 ^{8}+x ^{4}}\) bedzie \(\displaystyle{ 13x ^{12}}\) ?
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
Wielomiany ptanie
nie...
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}^4 \cdot (-x^2) = -2x^2\sqrt{3}^4}\)
\(\displaystyle{ 12^8+x^4}\)
to mozesz jedynie rozłozyc na postac iloczynowa.
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}^4 \cdot (-x^2) = -2x^2\sqrt{3}^4}\)
\(\displaystyle{ 12^8+x^4}\)
to mozesz jedynie rozłozyc na postac iloczynowa.