Jaka jest reszta z dzielenia wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
winfast29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 27 wrz 2008, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniew
Podziękował: 199 razy

Jaka jest reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: winfast29 »

Jaka wychodzi reszta przy dzieleniu tego wielomianu przez: (x+2) i (x-2)


\(\displaystyle{ W(x) = x^5 - x^3 + x^2 - 1}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Jaka jest reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: Nakahed90 »

Przez (x-2)
\(\displaystyle{ R(2)=...}\)

Przez (x+2)
\(\displaystyle{ R(-2)=...}\)
ODPOWIEDZ