Wyznaczanie stopnia wielomianu przy zastosowaniu ciągu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
winfast29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 27 wrz 2008, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniew
Podziękował: 199 razy

Wyznaczanie stopnia wielomianu przy zastosowaniu ciągu

Post autor: winfast29 »

Wyznacz stopień wielomianu:

\(\displaystyle{ W(x) = (x+1)(x^2+1)(x^4+1)...(x^{2n} +1)}\)
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Wyznaczanie stopnia wielomianu przy zastosowaniu ciągu

Post autor: Crizz »

Jednomian wielomianu z x w najwyższej potędze powstanie z wyzmnożenia jednomianów z x w najwyższej potędze z każdego nawiasu, czyli stopnień wielomianu wynosi \(\displaystyle{ 1+2+4+..+2n=1+2(1+2+3+...+n)=1+2\frac{n(n+1)}{2}=n^{2}+n+1}\).
winfast29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 27 wrz 2008, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniew
Podziękował: 199 razy

Wyznaczanie stopnia wielomianu przy zastosowaniu ciągu

Post autor: winfast29 »

czyli rozwiązaniem jest delta z tego ostatniego równania?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Wyznaczanie stopnia wielomianu przy zastosowaniu ciągu

Post autor: Crizz »

Rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ n^{2}+n+1}\).
ODPOWIEDZ