Wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x + 2) daje resztę 8, a przy dzieleniu przez (x + 1) daje resztę -4. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)= x^{2} + 3x + 2}\)
Proszę o pomoc, niewiem co z tym zrobić...
Wyznacz resztę z dzielenia
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Wyznacz resztę z dzielenia
\(\displaystyle{ R(x)=ax+b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}R(-2)=8 \\ R(-1)=-4 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}R(-2)=8 \\ R(-1)=-4 \end{cases}}\)