Wyznaczanie reszty z dzielenia wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
winfast29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 27 wrz 2008, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniew
Podziękował: 199 razy

Wyznaczanie reszty z dzielenia wielomianu

Post autor: winfast29 »

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez wielomian:

\(\displaystyle{ P(x) = (x+1)(x-1)(x-2)}\) wiedząc, że:

\(\displaystyle{ W(-1) = -1}\) , \(\displaystyle{ W(1) = 1}\) , \(\displaystyle{ W(2) = 2}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznaczanie reszty z dzielenia wielomianu

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ R(x)=ax^2+bx+c}\)
oraz

\(\displaystyle{ R(-1)=-1}\)

\(\displaystyle{ R(1)=1}\)

\(\displaystyle{ R(2)=2}\)
ODPOWIEDZ