Rozkładanie wielomianu czwartego stopnia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
winfast29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 27 wrz 2008, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniew
Podziękował: 199 razy

Rozkładanie wielomianu czwartego stopnia

Post autor: winfast29 »

\(\displaystyle{ W(x)=x^4+x^2+1}\)

Jak to rozłożyć?
Proszę o sczegółowe naprowadzenia.

Z góry dziękuję!
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Rozkładanie wielomianu czwartego stopnia

Post autor: Rogal »

Zostało sczegółowo rozłożone z kilkanaście razy już, kwestia poszukania.
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

Rozkładanie wielomianu czwartego stopnia

Post autor: maise »

możesz skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ x^4+x^2+1=x^4+2x^2+1-x^2=(x^2+1)^2-x^2=(x^2+x+1)(x^2-x+1)}\)
ODPOWIEDZ