Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ (x^{2}-4)=(x^{2}+4)^{2}+x}\)
Bardzo proszę o pomoc
Równanie wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 20 lut 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 35 razy
Równanie wielomianowe
Rozpisujesz te dwa wzory skróconego mnożenia, przenosisz wszystko na jedną stronę.
\(\displaystyle{ (x^{2}-4)=(x^{2}+4)^{2}+x}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-4=x^{4}+8x^{2}+16+x}\)
\(\displaystyle{ 0=x^{4}+7x^{2}+x+20}\)
Nie wydaje mi się, żeby się dało rozwiązać, więc... czy to może jednak było \(\displaystyle{ (x^{2}-4)^{2}=(x^{2}+4)^{2}+x}\) ?
\(\displaystyle{ (x^{2}-4)=(x^{2}+4)^{2}+x}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-4=x^{4}+8x^{2}+16+x}\)
\(\displaystyle{ 0=x^{4}+7x^{2}+x+20}\)
Nie wydaje mi się, żeby się dało rozwiązać, więc... czy to może jednak było \(\displaystyle{ (x^{2}-4)^{2}=(x^{2}+4)^{2}+x}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 563
- Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POLSKA
- Podziękował: 318 razy
Równanie wielomianowe
Mi wyszło tak samo i nie próbowałem to rozwiązać równaniem Hornera, ale żaden dzielnik mi nie pasował. Jestem pewny, że tak wygląda to równanie, ale próbowałem także zrobić to z początkiem \(\displaystyle{ (x^{2}-4)^{2}}\), ale tutaj to w ogóle nic mi nie wychodzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 20 lut 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 35 razy
Równanie wielomianowe
Wtedypiotrekgabriel pisze:czy to może jednak było \(\displaystyle{ (x^{2}-4)^{2}=(x^{2}+4)^{2}+x}\) ?
\(\displaystyle{ x^{4}-8x^{2}+16=x^{4}+8x^{2}+16+x}\)
\(\displaystyle{ 0=16x^{2}+x \Rightarrow 0=(16+x)x \Rightarrow x=0 \vee x=-16}\)