Witam,
Mam problem z takim zadaniem:
Wielomiany W(x)=\(\displaystyle{ ax(x+b) ^{2}}\) i V(x)=\(\displaystyle{ x ^{3}+2x ^{2}}\) są równe. Oblicz a i b.
Domyślam się że w W(x) należy zastosować wzór skróconego mnożenia i wymnożyć, tylko co dalej?
Z gróy dziękuję za wszelką pomoc
wielomiany-obliczenie a i b
wielomiany-obliczenie a i b
Czyli:
\(\displaystyle{ ax(x ^{2}+2bx+b ^{2})}\)
\(\displaystyle{ ax ^{3} + 2abx ^{2} + ab ^{2}x}\)
Tutaj nie ma takich samych potęg..
\(\displaystyle{ ax(x ^{2}+2bx+b ^{2})}\)
\(\displaystyle{ ax ^{3} + 2abx ^{2} + ab ^{2}x}\)
Tutaj nie ma takich samych potęg..
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
wielomiany-obliczenie a i b
\(\displaystyle{ ax^3+2abx^2+ab^2x=x^3+2x^2}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=1 \\ 2ab=2 \\ ab^2=0\end{cases}}\)
i ot cała filozofia
wniosek
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=1 \\ 2ab=2 \\ ab^2=0\end{cases}}\)
i ot cała filozofia
wniosek