Wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x + 3) daje resztę 6, a przy dzieleniu przez (x - 2) daje resztę 1. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)=(x - 2)(x + 3).
Gdyby ktoś był na tyle dobry i pomógł, serdecznie dziękuję :]
Reszta z dzielenia - zadanie
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Reszta z dzielenia - zadanie
\(\displaystyle{ \frac{W(x)}{x+3}=P(x)+ \frac{6}{x+3} \Leftrightarrow W(x)=P(x)(x+3)+6 \Leftrightarrow W(-3)=6\\
\frac{W(x)}{x-2}=P(x)+ \frac{1}{x-2} \Leftrightarrow W(x)=P(x)(x-2)+1 \Leftrightarrow W(2)=1\\
\begin{cases} W(-3)=6 \\ W(2)=1 \end{cases} \Leftrightarrow \begin{cases} -3a+b=6 \\ 2a+b=1 \end{cases} \Leftrightarrow ...}\)
\frac{W(x)}{x-2}=P(x)+ \frac{1}{x-2} \Leftrightarrow W(x)=P(x)(x-2)+1 \Leftrightarrow W(2)=1\\
\begin{cases} W(-3)=6 \\ W(2)=1 \end{cases} \Leftrightarrow \begin{cases} -3a+b=6 \\ 2a+b=1 \end{cases} \Leftrightarrow ...}\)