Znajdź resztę z dzielenia wielomianu W przez wielomian Q
\(\displaystyle{ W(x)=x^{10}+x^{4}+x^{2}+x+1}\)
\(\displaystyle{ Q(x)=x^2+1}\)-- 22 marca 2009, 21:38 --dobra już wiem jak to obliczyć sorki za klot chwilo przyćmienie mózgu
reszta z dzielenia wielomianu (nie wykonujac dzielenia)
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 2 lis 2006, o 10:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 13 razy
reszta z dzielenia wielomianu (nie wykonujac dzielenia)
Ostatnio zmieniony 22 mar 2009, o 21:35 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne w klamrach[latex][/latex] .
Powód: Poprawa zapisu. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne w klamrach
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
reszta z dzielenia wielomianu (nie wykonujac dzielenia)
\(\displaystyle{ W(x)=x^{10}+x^{4}+x^{2}+x+1=x^{10}+x^{8}-x^{8}-x^{6}+x^{6}+x^{4}+x^{2}+1+x=x^{8}(x^{2}+1)-x^{6}(x^{2}+1)+x^{4}(x^{2}+1)+(x^{2}+1)+x=(x^{2}+1)(x^{8}-x^{6}+x^{4}+1)+x}\)
- Patryczek1291
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 16 mar 2009, o 20:57
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 4 razy
reszta z dzielenia wielomianu (nie wykonujac dzielenia)
Witam. Masz dane dwa wielomiany \(\displaystyle{ W(x)x^{10}+x^{4}+x^{2}+x+1}\) oraz \(\displaystyle{ Q(x) = x^{2}+1}\). \(\displaystyle{ x^{2}+1}\) mozesz rozpisać jako \(\displaystyle{ (x-1)(x+1)}\)
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
reszta z dzielenia wielomianu (nie wykonujac dzielenia)
Patryczek1291
\(\displaystyle{ x^{2}+1\neq(x-1)(x+1)}\)
Prawdziwa jest za to równość
\(\displaystyle{ x^{2}-1=(x-1)(x+1)}\)
Jeżeli już mamy tamto wyrażenie rozpisać, to będzie to wyglądać tak
\(\displaystyle{ x^{2}+1=(x-i)(x+i)}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+1\neq(x-1)(x+1)}\)
Prawdziwa jest za to równość
\(\displaystyle{ x^{2}-1=(x-1)(x+1)}\)
Jeżeli już mamy tamto wyrażenie rozpisać, to będzie to wyglądać tak
\(\displaystyle{ x^{2}+1=(x-i)(x+i)}\)