Rozwiąż równanie
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ x^{2}(x+1)(x-1)-18(x^2-1)=x^{2}(x+1)(x-1)-18(x+1)(x-1)=(x-1)(x+1)(x^{2}-18)=(x-1)(x+1)(x-3\sqrt{2})(x+3\sqrt{2})}\)
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \left( x^2-18\right) \left(x^2-1 \right)}\)
\(\displaystyle{ \left( x-3 \sqrt{2} \right) \left(x+3 \sqrt{2} \right)\left(x-1 \right) \left( x+1\right)}\)
\(\displaystyle{ \left( x-3 \sqrt{2} \right) \left(x+3 \sqrt{2} \right)\left(x-1 \right) \left( x+1\right)}\)
Rozwiąż równanie
A to \(\displaystyle{ z}\)?Nakahed90 pisze:\(\displaystyle{ x^{2}(x+1)(x-1)-18(x^2-1)=x^{2}(x+1)(x-1)-18(x+1)(x-1)=}\)
\(\displaystyle{ =(x-1)(x+z)(x^{2}-18)=(x-1)(x+1)(x-3\sqrt{2})(x+3\sqrt{2})}\)
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ x^{2}(x+1)(x-1)-18(x+1)(x-1)=(x-1)(x+1)(x^{2}-18)}\)
I powinno wyjść \(\displaystyle{ -3, -1, 1, 3}\)
-- 20 mar 2009, o 16:43 --
Jeszcze to:
\(\displaystyle{ -x^2(4-x^2 )+4-x^2}\).
I powinno wyjść \(\displaystyle{ -3, -1, 1, 3}\)
-- 20 mar 2009, o 16:43 --
Jeszcze to:
\(\displaystyle{ -x^2(4-x^2 )+4-x^2}\).
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Rozwiąż równanie
Jeżeli mają wyjść takie pierwiastki jak podałeś to zamiast 18 powinno być 9. Co do drugiego to spróbuj sam zrobić analogicznie do tego co ja zrobiłem, jeśli coś ci nie wyjdzie to zamieść swoje próby i wtedy ewentualnie poprawimy jakieś błędy.
Rozwiąż równanie
To pewnie błąd w odpowiedzi.Nakahed90 pisze:Jeżeli mają wyjść takie pierwiastki jak podałeś to zamiast 18 powinno być 9
-- 20 mar 2009, o 17:11 --
To co z tym \(\displaystyle{ -}\) wyżej?
W tym drogim tak mi wyszło:
\(\displaystyle{ -x^2 (4-x^2 )-(x^2+4)=-x^2 (-x+2)(-x-2)-(x+2)(x-2)=}\)
\(\displaystyle{ =(x-2)(x+2)(x-2)(x+2)}\).
Ale powinno być \(\displaystyle{ -2, -1, 1, 2}\).
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ -x^2(4-x^2 )+4-x^2=4-x^2-x^2(4-x^2 )=(2-x)(2+x)-x^{2}(2-x)(2+x)=(2-x)(2+x)(1-x^{2})=(2-x)(2+x)(1-x)(1+x)}\)
Rozwiąż równanie
Dzięki ci!-- 20 mar 2009, o 17:24 --To jeszcze jedno:
\(\displaystyle{ x^2 (2x-5)-2x^2+5x-4(2x-5)=(2x-5)(2x^2+5x)(2x^2-4)}\).
Powinny wyjść trzy.
\(\displaystyle{ x^2 (2x-5)-2x^2+5x-4(2x-5)=(2x-5)(2x^2+5x)(2x^2-4)}\).
Powinny wyjść trzy.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ x^2 (2x-5)-2x^2+5x-4(2x-5)=x^{2}(2x-5)-x(2x-5)-4(2x-5)=(2x-5)(x^{2}-x-4)=(2x-5)(x-\frac{1-\sqrt{17}}{2})(x+\frac{1+\sqrt{17}}{2})}\)
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ x^{2}-x-4}\)
\(\displaystyle{ \Delta=17}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{1-\sqrt{17}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=\frac{1+\sqrt{17}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \Delta=17}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{1-\sqrt{17}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=\frac{1+\sqrt{17}}{2}}\)