Równanie wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Petermus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 563
Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 318 razy

Równanie wielomianowe

Post autor: Petermus »

Rozwiąż równianie:

\(\displaystyle{ 2x^{5}+3x^{4}-2x-3=0}\)

Bardzo proszę o pomoc
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Równanie wielomianowe

Post autor: mmoonniiaa »

wskazówka:
\(\displaystyle{ x^4(2x+3)-(2x+3)=0\\
(2x+3)(x^4-1)=0}\)
ODPOWIEDZ