Po czym poznać, że funk. wielom. ma wspólczynnik a = - czy +

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
PCcik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 30 sty 2009, o 18:19
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 26 razy

Po czym poznać, że funk. wielom. ma wspólczynnik a = - czy +

Post autor: PCcik »

Mam tylko wykres. Mniej więcej taki:


Zera to: \(\displaystyle{ -4, -2, 3}\).

Mogę ułożyć: a(x+4)(x+2)(x-3), ale teraz \(\displaystyle{ a}\) ile wynosi?
Awatar użytkownika
rozkminiacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 465
Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 36 razy

Po czym poznać, że funk. wielom. ma wspólczynnik a = - czy +

Post autor: rozkminiacz »

pomnoz wszystkie nawiasy przez siebie, potem pomnoz to wszystko przez a, a potem wstaw jakis pierwiatek tego wielomianu i przyrownaj do zera, bedziesz mial jedna niewiadomą "a".
Awatar użytkownika
mcbob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Pomógł: 69 razy

Po czym poznać, że funk. wielom. ma wspólczynnik a = - czy +

Post autor: mcbob »

Jeśli ci chodzi tylko o znak przy \(\displaystyle{ a}\) to w tym przypadku \(\displaystyle{ a}\) jest dodatnie ponieważ wykres zaczynasz rysować od prawej strony od góry.
Awatar użytkownika
rozkminiacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 465
Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 36 razy

Po czym poznać, że funk. wielom. ma wspólczynnik a = - czy +

Post autor: rozkminiacz »

chyba chodzilo mu o wyliczenie a:p
PCcik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 30 sty 2009, o 18:19
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 26 razy

Po czym poznać, że funk. wielom. ma wspólczynnik a = - czy +

Post autor: PCcik »

Chodziło mi
mcbob pisze:tylko o znak przy \(\displaystyle{ a}\)
.
Dzięki mcbob.
ODPOWIEDZ