Wielomian W zmiennej X

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Bruken
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 19 mar 2007, o 20:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Wielomian W zmiennej X

Post autor: Bruken »

Wielomian W zmiennej x z parametrami a,b
\(\displaystyle{ W(x)=ax^3+bx^2-7x-6}\)
a) dla a=0 i b=-1 wyznasz najmniejszą wartość wielomianu W <-3;0>
b) dla a=1 , b=0 rozłóż wielomian W na czynniki liniowe, podaj dziedzinę, miejsca zerowe, narysuj wykres \(\displaystyle{ g(x)= \frac{W(x)}{x(x+1)(x+3)}}\)

prosiłbym o pomoc... dziękuje bardzo
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Wielomian W zmiennej X

Post autor: miki999 »

a) Wylicz p, jeżeli znajduje się ono w rozpatrywanym przedziale, to oblicz q. Oblicz wartości na krańcach przedziału.
b) Masz wyznaczyć miejsca zerowe i zapisać wielomian w postaci:
\(\displaystyle{ W(x)=(x-x_{1})(x-x_{2})(x-x_{3})}\)
Możesz obniżyć stopień chociażby używając schematu Hornera.


Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ