Wyznacz pierwiastki wielomianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 222
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznacz pierwiastki wielomianu.
Liczba a jest pierwiastkiem wielomianu w. Wyznacz jego pozostałe pierwiastki. Rozłóż wielomian w na czynniki.
\(\displaystyle{ w(x)= x^{3}-6x^{2}-9x+14, a=1}\)
Prosił bym również o rozpisanie, nie sam wynik
Dzięki
\(\displaystyle{ w(x)= x^{3}-6x^{2}-9x+14, a=1}\)
Prosił bym również o rozpisanie, nie sam wynik
Dzięki
- kuba746
- Użytkownik
- Posty: 378
- Rejestracja: 10 mar 2009, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 67 razy
Wyznacz pierwiastki wielomianu.
jak masz już jeden pierwiastek to podziel wielomian schematem Hornera, powstanie Ci dwumian kwadratowy który już rozłożysz deltą
-
- Użytkownik
- Posty: 222
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznacz pierwiastki wielomianu.
ja jestem w szkole średnie nie miałem schematu Hornera albo nie powiedzieli mi, że tak to się nazywa, jak wygląda ten schemat??
a zaraz chyba wiem jak rozwiąże to zobacz czy dobrze
a zaraz chyba wiem jak rozwiąże to zobacz czy dobrze
Ostatnio zmieniony 18 mar 2009, o 22:00 przez BarSlo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Wyznacz pierwiastki wielomianu.
\(\displaystyle{ x^3-6x^2-9x+14=x^2(x+2)-8x(x+2)+7(x+2)=\\=(x+2)(x^2-8x+7)=(x+2)(x(x-1)-7(x-1))=(x+2)(x-1)(x-7)\\
(x+2)(x-1)(x-7)=0\\
\Rightarrow (x+2)=0 \vee (x-1)=0 \vee (x-7)}\)-- 18 marca 2009, 22:01 --Również jestem w szkole średniej i nie przerabialiśmy na lekcjach schematu Hornera.
(x+2)(x-1)(x-7)=0\\
\Rightarrow (x+2)=0 \vee (x-1)=0 \vee (x-7)}\)-- 18 marca 2009, 22:01 --Również jestem w szkole średniej i nie przerabialiśmy na lekcjach schematu Hornera.
- kuba746
- Użytkownik
- Posty: 378
- Rejestracja: 10 mar 2009, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 67 razy
Wyznacz pierwiastki wielomianu.
Ja też jestem w LO nawet w 2 klasie schemat Hornera przerabialiśmy na samym początku wielomianów czyli gdzieś tak w październiku. Nie jest to trudna rzecz, a nie trzeba się głowić jak rozłożyć na czynniki równanie. Działa to tak bierzesz współczynniki wielomianu i zapisujesz je jeden obok drugiego czyli:
\(\displaystyle{ 1 -6 -9 14}\) podkreślamy tylko tak żeby była linijka odstępu i: 1 przepisujemy ją pod kreske, mnożymy razy pierwiastek i podpisujemy pod -6. następnie dodajemy te dwie liczby i piszemy pod kreską i znowu mnożymy przez pierwiastek itd. jeśli dobrze wszystko zrobiliśmy ostatnia suma będzie równa 0. A reszta to współczynniki wielomianu o stopień mniejszego(kolejno). A tutaj stronka z przykładem
\(\displaystyle{ 1 -6 -9 14}\) podkreślamy tylko tak żeby była linijka odstępu i: 1 przepisujemy ją pod kreske, mnożymy razy pierwiastek i podpisujemy pod -6. następnie dodajemy te dwie liczby i piszemy pod kreską i znowu mnożymy przez pierwiastek itd. jeśli dobrze wszystko zrobiliśmy ostatnia suma będzie równa 0. A reszta to współczynniki wielomianu o stopień mniejszego(kolejno). A tutaj stronka z przykładem
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
Wyznacz pierwiastki wielomianu.
No to jak nie miałes ani dzielenia ani zadnych cudów to ratujesz sie recoma i nogoma ...
najprosciej z iloczynowej i dojdziesz bardzo prosto do wszystkiego
\(\displaystyle{ x^3-6x^2-9x+14=(x+1)(x^2+ax+b)}\)
prawa mnozymy i przyrównujemy odpowiednie wspolczynniki . proooste.
najprosciej z iloczynowej i dojdziesz bardzo prosto do wszystkiego
\(\displaystyle{ x^3-6x^2-9x+14=(x+1)(x^2+ax+b)}\)
prawa mnozymy i przyrównujemy odpowiednie wspolczynniki . proooste.
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Wyznacz pierwiastki wielomianu.
schemat hornera= to nic innego jak dzielenie dwoch wielomianow, tylko ze w innej formie/
tw. Bezoute'a jest w podstawie, a wiec na jego podstawie dzielimy nasz wielomian przez wielomian (x-1).
Dzielenia wielomianow ma kazdy w liceum:)
tw. Bezoute'a jest w podstawie, a wiec na jego podstawie dzielimy nasz wielomian przez wielomian (x-1).
Dzielenia wielomianow ma kazdy w liceum:)