Dla jakich a \(\displaystyle{ \in}\) R wielomian W(x)=( \(\displaystyle{ a^{2}}\)+4a-5)\(\displaystyle{ x ^{3}}\)+(\(\displaystyle{ a ^{2}}\) -1)\(\displaystyle{ x^{2}}\)+7x-9 jest:
a) wielomianem stopnia trzeciego?
b) wielomianem stopnia drugiego?
c) wielomianem stopnia pierwszego?
Wielomian 1, 2 i 3 stopnia
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
Wielomian 1, 2 i 3 stopnia
a) \(\displaystyle{ a^{2}+4a-5 \neq 0}\)
b) \(\displaystyle{ a^{2}+4a-5=0 \wedge a^{2}-1 \neq 0}\)
c) \(\displaystyle{ a^{2}+4a-5=0 \wedge a^{2}-1=0}\)
b) \(\displaystyle{ a^{2}+4a-5=0 \wedge a^{2}-1 \neq 0}\)
c) \(\displaystyle{ a^{2}+4a-5=0 \wedge a^{2}-1=0}\)
- Wooler
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 9 sty 2007, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 16 razy
Wielomian 1, 2 i 3 stopnia
\(\displaystyle{ W(x)=( a^{2} +4a-5) x^{3} +(a^{2} -1) x^{2} +7x-9}\)
\(\displaystyle{ a)}\)
\(\displaystyle{ (a ^{2} +4a-5)\neq 0}\)
\(\displaystyle{ (a+5)(a-1)\neq 0}\)
\(\displaystyle{ a \in R \ -\lbrace -5;1 \rbrace}\)
\(\displaystyle{ b)}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+4a-5=0 \wedge a^{2}-1 \neq 0}\)
\(\displaystyle{ (a ^{2} -1)=(a-1)(a+1)}\)
\(\displaystyle{ a \in \lbrace -5 \rbrace}\)
\(\displaystyle{ c)}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+4a-5=0 \wedge a^{2}-1=0}\)
\(\displaystyle{ a \in \lbrace 1 \rbrace}\)
\(\displaystyle{ a)}\)
\(\displaystyle{ (a ^{2} +4a-5)\neq 0}\)
\(\displaystyle{ (a+5)(a-1)\neq 0}\)
\(\displaystyle{ a \in R \ -\lbrace -5;1 \rbrace}\)
\(\displaystyle{ b)}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+4a-5=0 \wedge a^{2}-1 \neq 0}\)
\(\displaystyle{ (a ^{2} -1)=(a-1)(a+1)}\)
\(\displaystyle{ a \in \lbrace -5 \rbrace}\)
\(\displaystyle{ c)}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+4a-5=0 \wedge a^{2}-1=0}\)
\(\displaystyle{ a \in \lbrace 1 \rbrace}\)
Ostatnio zmieniony 18 mar 2009, o 22:04 przez Wooler, łącznie zmieniany 1 raz.