1. znajdz takie wartosci parametrow a i b zeby wielomiany
\(\displaystyle{ f(x) = (x^2+p)^2}\)
\(\displaystyle{ g(x) = (x^2-r)(x^2+2)}\)
2. liczby 1 i 4 sa pierwiastkami wielomianu
\(\displaystyle{ w(x) = x^4 - 8x^3 + 9 x^2 + 38x - 40}\)
3. dla jakich wartosci a i b wielomian
\(\displaystyle{ w(x) - x^4 - 3x^3 + bx^2 + ax + b}\)
podzielny przez \(\displaystyle{ x^2 - 1}\)
prosze o wskazowki
Równanie wielomainowe z parametrem - 3 zadania
Równanie wielomainowe z parametrem - 3 zadania
Ostatnio zmieniony 18 mar 2009, o 19:07 przez RyHoO16, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj się do instrukcji LaTeX (www.matematyka.pl/latex.htm) oraz dobieraj odpowiednie słowa do nazw tematów. Temat ma krótko charakteryzować treść zadania
Powód: Stosuj się do instrukcji LaTeX (www.matematyka.pl/latex.htm) oraz dobieraj odpowiednie słowa do nazw tematów. Temat ma krótko charakteryzować treść zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Równanie wielomainowe z parametrem - 3 zadania
1. żeby wielomiany...?
2.
układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
1^4-8 \cdot 1^3+9 \cdot 1^2+38 \cdot 1-40=0\\
4^4-8 \cdot 4^3+9 \cdot 4^2+38 \cdot 4-40=0
\end{cases}}\)
2.
układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
1^4-8 \cdot 1^3+9 \cdot 1^2+38 \cdot 1-40=0\\
4^4-8 \cdot 4^3+9 \cdot 4^2+38 \cdot 4-40=0
\end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 195
- Rejestracja: 1 sty 2008, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 56 razy
Równanie wielomainowe z parametrem - 3 zadania
1. "znajdz takie wartosci parametrow a i b zeby wielomiany" ... no właśnie, żeby co?
Jeśli chodzi o to, żeby były równe, to pierwsze podnosisz do kwadratu, w drugim wymnażasz nawiasy przez siebie i następnie porównujesz współczynniki przy odpowiednich potęgach (oczywiście drugim warunkiem musi być ten sam stopień wielomianu, ale to bez liczenia widać, że obydwa są wielomianami czwartego stopnia).
2. Rozumiem, że poleceniem jest: rozłóż na czynniki lub znajdź pierwiastki? Z twierdzenia Bezout'a wynika, że jeśli liczba a jest pierwiastkiem wielomianu to wielomian ten dzieli się bez reszty przez dwumian (x-a). Jak podzielisz ten wielomian przez (x-1)(x+4) zostanie Ci wielomian stopnia drugiego, który bez problemu rozłożysz dalej na czynniki.
3.
\(\displaystyle{ x^2-1}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x+1)}\)
Z twierdzenia Bezout'a wynika, że liczby 1 i -1 są pierwiastkami tego wielomianu, więc:
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(1)=0 \\ W(-1)=0 \end{cases}}\)
Jeśli chodzi o to, żeby były równe, to pierwsze podnosisz do kwadratu, w drugim wymnażasz nawiasy przez siebie i następnie porównujesz współczynniki przy odpowiednich potęgach (oczywiście drugim warunkiem musi być ten sam stopień wielomianu, ale to bez liczenia widać, że obydwa są wielomianami czwartego stopnia).
2. Rozumiem, że poleceniem jest: rozłóż na czynniki lub znajdź pierwiastki? Z twierdzenia Bezout'a wynika, że jeśli liczba a jest pierwiastkiem wielomianu to wielomian ten dzieli się bez reszty przez dwumian (x-a). Jak podzielisz ten wielomian przez (x-1)(x+4) zostanie Ci wielomian stopnia drugiego, który bez problemu rozłożysz dalej na czynniki.
3.
\(\displaystyle{ x^2-1}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x+1)}\)
Z twierdzenia Bezout'a wynika, że liczby 1 i -1 są pierwiastkami tego wielomianu, więc:
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(1)=0 \\ W(-1)=0 \end{cases}}\)
Równanie wielomainowe z parametrem - 3 zadania
w 2 zad chodzi o to zeby znalezsc pozostalem pierwiastki
a w 1: kiedy są równe
3 zad juz rozumiem, dzieki wielkie
a w 1: kiedy są równe
3 zad juz rozumiem, dzieki wielkie
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Równanie wielomainowe z parametrem - 3 zadania
Raczej p i r tu widzę:P
\(\displaystyle{ (x^2+p)^2=(x^2-r)(x^2+2)\\
x^4+2px^2+p^2=x^4+2x^2-rx^2-2r\\
x^4-2px^2+p^2=x^4+(2-r)x^2-2r\\
2px^2+p^2=(2-r)x^2-2r\\
\\
\Rightarrow
\begin{cases}
2px^2=(2-r)x^2\\
p^2=-2r
\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ (x^2+p)^2=(x^2-r)(x^2+2)\\
x^4+2px^2+p^2=x^4+2x^2-rx^2-2r\\
x^4-2px^2+p^2=x^4+(2-r)x^2-2r\\
2px^2+p^2=(2-r)x^2-2r\\
\\
\Rightarrow
\begin{cases}
2px^2=(2-r)x^2\\
p^2=-2r
\end{cases}}\)