Wyznacz współczynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Evala
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 mar 2009, o 13:42
Płeć: Kobieta

Wyznacz współczynniki

Post autor: Evala »

Proszę o pomoc przy tym zadaniu:

Wyznacz współczynniki a,b tak aby W(x)-F(x)=H(x) jeśli:
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{3} + ax ^{2} + 3x +1 \\
F(x)= 2x ^{2} +bx - 4 \\
H(x)= x ^{3} -7x ^{2} + 8x +5}\)


z góry dzięki!
Ostatnio zmieniony 18 mar 2009, o 14:05 przez tkrass, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytalny zapis - brak LaTeX-a. Prosze zapoznac sie z instrukcja: http://matematyka.pl/latex.htm .
adek05
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 3 kwie 2007, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 68 razy

Wyznacz współczynniki

Post autor: adek05 »

Wykonaj odejmowanie W(x) - F(x), potem skorzystaj z twierdzenia o równości wielomianów.
Evala
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 mar 2009, o 13:42
Płeć: Kobieta

Wyznacz współczynniki

Post autor: Evala »

Zależało by mi raczej na rozwiązaniu, żebym zobaczyła gdzie robie błąd, bo wiem, jak to się robi, jednak odpowiedź powinna być a=-5 i b=-5 a taka mi nie wychodzi niestety -- 18 mar 2009, o 19:08 --dzięki już doszłam sama jak zrobić
adek05
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 3 kwie 2007, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 68 razy

Wyznacz współczynniki

Post autor: adek05 »

Gratuluję!
ODPOWIEDZ