Zadanie - wielomian, parametr - problem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
McFly90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 16 mar 2009, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 14 razy

Zadanie - wielomian, parametr - problem

Post autor: McFly90 »

Proszę o pomoc przy tym zadaniu.

Dla jakiej wartości parametru m wielomian \(\displaystyle{ w(x)=(x-1)(x^{2}+mx+1)}\) ma trzy różne pierwiastki, których suma jest większa od 1?
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 62 razy

Zadanie - wielomian, parametr - problem

Post autor: Mikolaj9 »

Jeden pierwiastek równy jeden już mamy, bierzemy więc pod uwagę drugi nawias.

\(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta > 0\\ x _{1}+x _{2}>0 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \Delta=m ^{2}-4>0}\)
\(\displaystyle{ (m-2) (m+2)>0}\)
\(\displaystyle{ m \in (- \infty, -2) \cup (2, \infty )}\)
\(\displaystyle{ x _{1}+x _{2}>0}\), czyli korzystając ze wzoru Viete'a :\(\displaystyle{ \frac{-b}{a} >0}\)
\(\displaystyle{ -m>0}\)
\(\displaystyle{ m<0}\)

Podsumowując:
\(\displaystyle{ m \in (- \infty , -2)}\)
ODPOWIEDZ