a)\(\displaystyle{ x^{2}}\)>27
b)\(\displaystyle{ x^{4}}\)<1
rozwiaz nierownosc !
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
rozwiaz nierownosc !
a)
\(\displaystyle{ x^2>27 \Leftrightarrow x^2-27>0 \Leftrightarrow (x-3\sqrt{3})(x+\sqrt{3})>0 \Leftrightarrow x\in (-\infty,-3\sqrt{3})\cup (3\sqrt{3},\infty)}\)
b)
\(\displaystyle{ x^4<1 \Leftrightarrow x^4-1<0 \Leftrightarrow (x^2-1)(x^2+1)<0 \Leftrightarrow (x-1)(x+1)(x^2+1)<0 \Leftrightarrow x\in (-1,1)}\)
\(\displaystyle{ x^2>27 \Leftrightarrow x^2-27>0 \Leftrightarrow (x-3\sqrt{3})(x+\sqrt{3})>0 \Leftrightarrow x\in (-\infty,-3\sqrt{3})\cup (3\sqrt{3},\infty)}\)
b)
\(\displaystyle{ x^4<1 \Leftrightarrow x^4-1<0 \Leftrightarrow (x^2-1)(x^2+1)<0 \Leftrightarrow (x-1)(x+1)(x^2+1)<0 \Leftrightarrow x\in (-1,1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 520
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 86 razy
rozwiaz nierownosc !
1) Pierwiastkujemy obie strony :
\(\displaystyle{ \left|x \right|>3\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x>3\qsrt{3} \vee x<-3\sqrt{3}}\)
Drugie robisz analogicznie tylko zamiast ,,lub'(\(\displaystyle{ \vee}\)) będzie ,,i'(\(\displaystyle{ \wedge}\))
\(\displaystyle{ \left|x \right|>3\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x>3\qsrt{3} \vee x<-3\sqrt{3}}\)
Drugie robisz analogicznie tylko zamiast ,,lub'(\(\displaystyle{ \vee}\)) będzie ,,i'(\(\displaystyle{ \wedge}\))