Rysowanie wykresu wielomianu - od dołu czy od góry?
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 23 paź 2008, o 22:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
Rysowanie wykresu wielomianu - od dołu czy od góry?
"wykres zaczynamy rysować z prawej strony jeżeli \(\displaystyle{ a ^{n} > 0}\) od góry, jeżeli \(\displaystyle{ a^{n} < 0}\) od dołu"
Jak mam to rozumieć?
załóżmy że mam przykłady
a) \(\displaystyle{ (2-x)(3x+1)(2x-3)>0}\)
b) \(\displaystyle{ (2x+3)(2x+1)(x-1)<0}\)
analizując odpowiedzi w zbiorze zadań udało mi się ustalić, że pierwszy wykres zaczynam rysować od dołu, a drugi od góry, lecz dlaczego tak jest?
Jak mam to rozumieć?
załóżmy że mam przykłady
a) \(\displaystyle{ (2-x)(3x+1)(2x-3)>0}\)
b) \(\displaystyle{ (2x+3)(2x+1)(x-1)<0}\)
analizując odpowiedzi w zbiorze zadań udało mi się ustalić, że pierwszy wykres zaczynam rysować od dołu, a drugi od góry, lecz dlaczego tak jest?
-
- Użytkownik
- Posty: 556
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 30 razy
Rysowanie wykresu wielomianu - od dołu czy od góry?
wymnóż te nawiasy
a) współczynnik przy najwyższej potędze: \(\displaystyle{ -6x^3}\) patrzymy, że współczynnik jest \(\displaystyle{ -6}\) więc rysujemy od dołu
b) współczynnik przy najwyższej potędze: \(\displaystyle{ 4x^3}\) patrzymy, że współczynnik jest \(\displaystyle{ 4}\) więc rysujemy od góry
UWAGA rysujemy od prawej strony
wyliczamy miejsca zerowe, jak potega jest parzysta to się odbija od wykresu, a jak nieparzysta to przechodzi przez wykres, na końcu dopiero sprawdzamy znak, i zakresujemy pod osia czy nad osia i zapisujemy przedział
--------------------------------------------------------------
przykład zadania \(\displaystyle{ x(x-1)^2(x+1) \le 0}\)
\(\displaystyle{ x \in <-1;0>\cup\{1\}}\)
a) współczynnik przy najwyższej potędze: \(\displaystyle{ -6x^3}\) patrzymy, że współczynnik jest \(\displaystyle{ -6}\) więc rysujemy od dołu
b) współczynnik przy najwyższej potędze: \(\displaystyle{ 4x^3}\) patrzymy, że współczynnik jest \(\displaystyle{ 4}\) więc rysujemy od góry
UWAGA rysujemy od prawej strony
wyliczamy miejsca zerowe, jak potega jest parzysta to się odbija od wykresu, a jak nieparzysta to przechodzi przez wykres, na końcu dopiero sprawdzamy znak, i zakresujemy pod osia czy nad osia i zapisujemy przedział
--------------------------------------------------------------
przykład zadania \(\displaystyle{ x(x-1)^2(x+1) \le 0}\)
\(\displaystyle{ x \in <-1;0>\cup\{1\}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 28 maja 2009, o 21:39
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 9 razy
Rysowanie wykresu wielomianu - od dołu czy od góry?
a jak mam taki przykład \(\displaystyle{ x^{2}(3-4x)=0}\)
no to patrząc na znak przy najwyższej potędze x to powinnam zaczać rysować od góry bo \(\displaystyle{ x^{2}}\)jest dodatnie, a w zeszycie mam,że zaczyna sie z prawej od dołu. Czy to błąd?
no to patrząc na znak przy najwyższej potędze x to powinnam zaczać rysować od góry bo \(\displaystyle{ x^{2}}\)jest dodatnie, a w zeszycie mam,że zaczyna sie z prawej od dołu. Czy to błąd?
Ostatnio zmieniony 24 sie 2011, o 19:46 przez tometomek91, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Rysowanie wykresu wielomianu - od dołu czy od góry?
zawsze patzy się na współczynnik stojący przed x w najwyższej potędze- tutaj jest to \(\displaystyle{ -4}\)
(bo najwyzsza potęga to \(\displaystyle{ -4x^{3}}\))
(bo najwyzsza potęga to \(\displaystyle{ -4x^{3}}\))
Rysowanie wykresu wielomianu - od dołu czy od góry?
No dobrze. Piszecie, że jeżeli potęga jest parzysta linia wykresu "odbija się" od miejsca zerowego.
Zatem dlaczego wykres wyrażenia \(\displaystyle{ x^3-x^2-4x+4}\) nie odbije się nigdzie, mimo tego iż jest \(\displaystyle{ x^2}\). Po doprowadzeniu do formy której nazwy nigdy nie potrafię zapamiętać wychodzi: \(\displaystyle{ (x-2)(x+2)(x-1)}\)
Mam nadzieje, że ktoś mi to jakoś wytłumaczy w miarę przystępnie
Zatem dlaczego wykres wyrażenia \(\displaystyle{ x^3-x^2-4x+4}\) nie odbije się nigdzie, mimo tego iż jest \(\displaystyle{ x^2}\). Po doprowadzeniu do formy której nazwy nigdy nie potrafię zapamiętać wychodzi: \(\displaystyle{ (x-2)(x+2)(x-1)}\)
Mam nadzieje, że ktoś mi to jakoś wytłumaczy w miarę przystępnie
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 24 sie 2011, o 19:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: miasto
Rysowanie wykresu wielomianu - od dołu czy od góry?
Witam mam pytanie związane z rysowaniem wykresów wielomianów.
czy istnieje jakaś zasada jak wysoko odbijać wykres od miejsca zerowego ?
z góry dziękuję
czy istnieje jakaś zasada jak wysoko odbijać wykres od miejsca zerowego ?
z góry dziękuję
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Rysowanie wykresu wielomianu - od dołu czy od góry?
3star, Wykres odbija się od miejsca zerowego tylko gdy w postaci iloczynowej masz kwadrat lub inną parzystą potęgę. Przykład:
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{4} (x-2)^{2}(x-1)(x+1) ^{3} >0}\)
Taka postać to postać iloczynowa. Zawsze sprowadzamy do takiej postaci, bo stąd widać pierwiastki wielomianu. W przykładzie miejsca zerowe to 0,1,2,-1. Jak widzimy współczynnik przy najwyższej potędze x jest dodatni (dlaczego?). Przy nawiasach są potęgi. Przy \(\displaystyle{ x}\) mamy 4 potęgę, przy \(\displaystyle{ (x-2)}\) mamy 2 potęgę, przy \(\displaystyle{ (x-1)}\) pierwszą potęgę, a przy \(\displaystyle{ (x+1)}\) 3 potęgę. Mówimy o pierwiastkach że są wielokrotne: 0 to pierwiastek 4-krotny, 2 to pierwiastek 2-krotny, 1 pierwiastek jednokrotny, -1 pierwiastek 3-krotny. Teraz zaczynamy rysować wykres. Zaczynamy od prawej strony i lecimy z góry do 2. w 2 odbijamy (bo parzysta potęga) przecinamy oś OX w 1 (bo nieparzysta potęga), w zerze znów odbijamy, a w -1 przecinamy i lecimy w górę do nieskończoności. Z wykresu łatwo odczytać rozwiązanie nierówności.
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{4} (x-2)^{2}(x-1)(x+1) ^{3} >0}\)
Taka postać to postać iloczynowa. Zawsze sprowadzamy do takiej postaci, bo stąd widać pierwiastki wielomianu. W przykładzie miejsca zerowe to 0,1,2,-1. Jak widzimy współczynnik przy najwyższej potędze x jest dodatni (dlaczego?). Przy nawiasach są potęgi. Przy \(\displaystyle{ x}\) mamy 4 potęgę, przy \(\displaystyle{ (x-2)}\) mamy 2 potęgę, przy \(\displaystyle{ (x-1)}\) pierwszą potęgę, a przy \(\displaystyle{ (x+1)}\) 3 potęgę. Mówimy o pierwiastkach że są wielokrotne: 0 to pierwiastek 4-krotny, 2 to pierwiastek 2-krotny, 1 pierwiastek jednokrotny, -1 pierwiastek 3-krotny. Teraz zaczynamy rysować wykres. Zaczynamy od prawej strony i lecimy z góry do 2. w 2 odbijamy (bo parzysta potęga) przecinamy oś OX w 1 (bo nieparzysta potęga), w zerze znów odbijamy, a w -1 przecinamy i lecimy w górę do nieskończoności. Z wykresu łatwo odczytać rozwiązanie nierówności.