Witam!
Mam pewne zadanka:
1. Reszta z dzielenia wielomianu x^3+px^2-x+q przez trójmian (x+2)^2 wynosi 1-x. Wyznacz pierwiastki tego wielomianu.
i stwierdziłam, że mam pewien problem kiedy nasze Q(x), [gdy W(x)=Q(x)+P(x)+R(x)] jest np. trójmianem lub np. (x+2)(x+2) gdy musimy znaleźć resztę: np.
2. W(x) jest wielomianem czwartek stopnia, aliczba 3 jest jego czterokrotnym pierwiastkiem. Znajdź W(x) wiedziąc, że W(1)=80.
proszę o wyjaśnienie
------Zdesperowana-------:=)
Wielomiany- krotność
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Wielomiany- krotność
Jeżeli W(x)=x^3+px^2-x+q, P(x)=(x+2)^2 i R(x)=1-x, to po prostu dzielisz pisemnie W(x) przez P(x) i wielomian reszty, który otrzymasz z dzielenia, ma być równy wielomianowi R(x). Z tego wyznaczasz p i q, a dalej już prosto.
W drugim problemie nastomiast, to jeżeli wielomian jest czwartego stopnia i 3 jest jego czterokrotnym pierwiastkiem, to W(x)=a(x-3)^4. Pozostaje znaleźć a z drugiego warunku.
W drugim problemie nastomiast, to jeżeli wielomian jest czwartego stopnia i 3 jest jego czterokrotnym pierwiastkiem, to W(x)=a(x-3)^4. Pozostaje znaleźć a z drugiego warunku.