Rozłóż wielomian na czynniki:
\(\displaystyle{ W(x)=(6x^{2}-24)(x^{4}-16)}\)
bardzo proszę o pomoc
Rozkład wielomianu na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 169
- Rejestracja: 29 sty 2007, o 17:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 17 razy
Rozkład wielomianu na czynniki
\(\displaystyle{ W(x)=6(x-2)(x+2)(x^{2}-1)(x^{2}+1)}\)
wzór skróconego mnożenia \(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}=(a-b)(a+b)}\)
wzór skróconego mnożenia \(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}=(a-b)(a+b)}\)
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Rozkład wielomianu na czynniki
\(\displaystyle{ W(x)=(6x^{2}-24)(x^{4}-16)=6(x^{2}-4)(x^{2}-4)(x^{2}+4)=6(x-2)(x+2)(x-2)(x+2)(x^{2}+4)=6(x-2)^{2}(x+2)^{2}(x^{2}+4)}\)
- timemaster
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 12 razy
Rozkład wielomianu na czynniki
\(\displaystyle{ W(x)=6(x-2)(x+2)(x ^{2}-4)(x ^{2}+4)=6(x-2) ^{2}(x+2) ^{2}(x ^{2} +4)}\)