Rozkład wielomianu na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Petermus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 563
Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 318 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: Petermus »

Rozłóż wielomian na czynniki:

\(\displaystyle{ W(x)=2x^{6}+6x^{4}+4x^{2}}\)

Bardzo proszę o pomoc
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: mmoonniiaa »

\(\displaystyle{ W(x)=2x^2(x^4+3x^2+2)=2x^2(x^2+2)(x^2+1)}\)
ODPOWIEDZ