Rozwiąż wielomiany

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
grotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 13 mar 2009, o 21:50
Płeć: Mężczyzna

Rozwiąż wielomiany

Post autor: grotta »

Witam, jestem nowy na tym forum, dzisiaj dostalem zadania i nie mam bladego pojecia jak sie za nie zabrac, z matematyki idzie mi tak aby zdac. Wiec prosze was o pomoc.

Oto zadania :

\(\displaystyle{ a) (1 - 2x )^{2} - ( 1- 2x )(x^{2} + 3 ) = 0}\)
\(\displaystyle{ b) (x - 5 )^{2} (x - \sqrt{2}) + x^{2} ( 2 - x\sqrt{2} ) = 0}\)
\(\displaystyle{ c) -2x^{3} ( x - 1) (x + 5) \le 0}\)
\(\displaystyle{ d) x^{4} - 4x^{3} + x - 4 > 0}\)

Bardo bym prosil o całe rozwiązane zadania, potrzebował bym to do 14.03.2009r. miej wiecej do godziny 15:00.

Bardzo Prosze !


_______________________________________________________________________________________

a ) \(\displaystyle{ a) (1 - 2x )^{2} - ( 1- 2x )(x^{2} + 3 ) = 0}\)
\(\displaystyle{ (1 - 2x ) - [ ( 1 - 2x ) - x^{2} - 3 ] = 0}\)
\(\displaystyle{ (1 - 2x ) - [ x^{2} - 2x - 2 ] = 0}\)
\(\displaystyle{ 1 -2x = 0}\)
\(\displaystyle{ -2x = -1 / : (-2)}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ -x^{2} - 2x - 2 = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = -2^{2} - 4 *[ -1 * ( -2)]}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 4 - 8}\)
\(\displaystyle{ \Delta = - 4}\)

_______________________________________________________________________________________

b) \(\displaystyle{ (x - 5 )^{2} (x - \sqrt{2}) + x^{2} ( 2 - x\sqrt{2} ) = 0}\)

Tego to wogole nie mam pojecia..

_____________________________________________________________________________________

c) \(\displaystyle{ -2x^{3} ( x - 1) (x + 5) \le 0}\)
\(\displaystyle{ -2x^{3} + x^{2} + 5x - x - 5 \le 0}\)
\(\displaystyle{ -2x^{2} + 5x - 5 \le 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 5^{2} - 4 [ -2 * ( -5 ) ]}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 25-40}\)
\(\displaystyle{ \Delta = -15}\)
_____________________________________________________________________________________

d) \(\displaystyle{ x^{4} - 4x^{3} + x - 4 > 0}\)
\(\displaystyle{ x^{2} = t}\)
\(\displaystyle{ t^{2} - 4t - 4 > 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = -4^{2} * -4 * ( - 4 )}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 16 + 16}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 32}\)
\(\displaystyle{ \Delta = \sqrt{16 * 2}}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 4 \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ t _{1} = \frac{-b - \sqrt{\Delta} }{2a}}\)
\(\displaystyle{ t _{1} = \frac{4 - 4\sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ t _{1} = 2 - 4 \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ x^{2} = 2 - 4 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ x = 4 - 16 * 2}\)
\(\displaystyle{ x _{1} = -28}\)
\(\displaystyle{ x _{2} = 28}\)


\(\displaystyle{ t _{2} = \frac{-b + \sqrt{\Delta} }{2a}}\)
\(\displaystyle{ t _{2} = \frac{4 + 4\sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ t _{2} = 2 + 4 \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ x^{2} = 2 + 4 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2} = 4 + 16 * 2}\)
\(\displaystyle{ x _{3} = 36}\)
\(\displaystyle{ x_{4} = - 36}\)

________________________________________________________________________________________
Prosze o skorygowanie ewentualnych bledów. Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 14 mar 2009, o 00:08 przez grotta, łącznie zmieniany 3 razy.
miodzio1988

Rozwiąż wielomiany

Post autor: miodzio1988 »

w czym problem kolego? Pogrupowac wyrazy umiesz?
grotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 13 mar 2009, o 21:50
Płeć: Mężczyzna

Rozwiąż wielomiany

Post autor: grotta »

Kolezanko ja chodze na matme bo musze, gdybym nie musial to bym nie robil tych zadan to na zasadzie zaliczenia 1 semestru.
miodzio1988

Rozwiąż wielomiany

Post autor: miodzio1988 »

grotta pisze:Kolezanko ja chodze na matme bo musze, gdybym nie musial to bym nie robil tych zadan to na zasadzie zaliczenia 1 semestru.
Jestem męzczyzną. Chociaz pokaz swoje starania. Pomoge Ci zrobic te zadania, ale musisz sam sie postarac. Spojrz sie na przyklad a. Moze sprobuj wyłączyc jakies wyrazy przed nawias,co?
grotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 13 mar 2009, o 21:50
Płeć: Mężczyzna

Rozwiąż wielomiany

Post autor: grotta »

a mozna na PW ?

P.S. Sorka
miodzio1988

Rozwiąż wielomiany

Post autor: miodzio1988 »

Niech bedzie PW, ale rozwiazania masz zamiescic tutaj, aby inni mogli pozniej z nich korzystac. Pamietaj o Latexie;]
grotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 13 mar 2009, o 21:50
Płeć: Mężczyzna

Rozwiąż wielomiany

Post autor: grotta »

Zamieszcze
ODPOWIEDZ