rozwiąż równanie
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ ...=x^{4}+4x^{3}\cdot 3+6x^{2}\cdot 9+4x\cdot 27+81+x^{2}+6x+9-2=}\)
\(\displaystyle{ =x^{4}+12x^{3}+55x^{2}+114x+88=(x+2)(x^{3}+10x^{2}+35x+44)=
(x+2)(x+4)(x^{2}+6x+11)}\)
Rozwiązaniami są \(\displaystyle{ -2}\) i \(\displaystyle{ -4}\)
\(\displaystyle{ =x^{4}+12x^{3}+55x^{2}+114x+88=(x+2)(x^{3}+10x^{2}+35x+44)=
(x+2)(x+4)(x^{2}+6x+11)}\)
Rozwiązaniami są \(\displaystyle{ -2}\) i \(\displaystyle{ -4}\)