Rozkład na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
pawel435
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 14 mar 2008, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mam to wiedzieć???
Podziękował: 32 razy

Rozkład na czynniki

Post autor: pawel435 »

Witam.
Mam problem z dwoma przykładami
Mam rozłożyć wielomiany na czynniki metodą grupowania:
a)\(\displaystyle{ 2x ^{4} +x ^{3}+4x ^{2} +x+2 ; 4x ^{2}=2x ^{2} +2x ^{2}}\)


b)\(\displaystyle{ x ^{4} +9}\)
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

Rozkład na czynniki

Post autor: maise »

a) co oznacza ten średnik?

b) \(\displaystyle{ x^4+9=(x^2+3)^2-6x^2=(x^2+3)^2-( \sqrt{6}x)^2=(x^2-\sqrt{6}x+3)(x^2+\sqrt{6}x+3)}\)
pawel435
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 14 mar 2008, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mam to wiedzieć???
Podziękował: 32 razy

Rozkład na czynniki

Post autor: pawel435 »

te po sredniku to jak zapisac inaczej \(\displaystyle{ 4x ^{2}}\)
abc666

Rozkład na czynniki

Post autor: abc666 »

\(\displaystyle{ 2x^4+x^3+2x^2+2x^2+x+2=x^2(2x^2+x+2)+2x^2+x+2=(2x^2+x+2)(x^2+1)}\)
ODPOWIEDZ