Rozkładanie na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Petermus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 563
Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 318 razy

Rozkładanie na czynniki

Post autor: Petermus »

Rozłóż na czynniki wielomiany metodą grupowania wyrazów:

\(\displaystyle{ W(x)=x^{6}-x^{5}-x^{2}+x}\)

bardzo proszę o pomoc
Awatar użytkownika
południowalolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 23 razy

Rozkładanie na czynniki

Post autor: południowalolka »

Wyciągnij x przed nawias..Potem możesz podzielic przez 1 i -1...
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Rozkładanie na czynniki

Post autor: JankoS »

\(\displaystyle{ W(x)=...=(x^{6}-x^{5})-(x^{2}-x)=x^5(x-1)-x(x-1)=(x-1)(x^5-x)=x(x-1)(x^4-1)=x(x-1)(x^2-1)(x^2+1)=x(x-1)^2(x+1)(x^2+1).}\)
ODPOWIEDZ