Wyznacz współczynniki...
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 08:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
Wyznacz współczynniki...
Wyznacz współczynniki a,b wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3} +ax ^{2} +bx +1}\) wiedząc, że dla każdego x \(\displaystyle{ \in}\) R\(\displaystyle{ }\) prawdziwa jest równość: \(\displaystyle{ W(x-1)- W(x)= -3x ^{2} +3x-6.}\)
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Wyznacz współczynniki...
\(\displaystyle{ W(x-1)-W(x)=(x-1)^3+a(x-1)^2+b(x-1)+1-x^3-ax^2-bx-1=-3x^2+x(3-2a)+a-b-1}\)
Tworzymy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3-2a=3 \\ a-b+1=-6 \end{cases}}\)
Tworzymy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3-2a=3 \\ a-b+1=-6 \end{cases}}\)