podzielność wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
lofi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 9 lut 2009, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 2 razy

podzielność wielomianu

Post autor: lofi »

Wykaż, że wielomian \(\displaystyle{ W(x)=(x-2)^{2m}+(x-1)^m-1}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x^2-3x+2}\) dla każdego \(\displaystyle{ m \in N_+}\).
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

podzielność wielomianu

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ P(x)=x^{2}-x-2x+2=x(x-2)-(x-2)=(x-2)(x-1)}\)
\(\displaystyle{ W(1)=(1-2)^{2m}+(1-1)^{m}-1=1+0-1=0}\)
\(\displaystyle{ W(2)=(2-2)^{2m}+(2-1)^{m}-1=0+1-1=0}\)
ODPOWIEDZ